Yvonne Esser, yoga en AOT Maarssen
Methode Van Dixhoorn voor Adem- en Ontspanningstherapie
Lid van de Vereniging voor Yogadocenten
Yvonne Esser
Zwanenkamp 913
3607 PX Maarssen
0346-561142

De gedachte achter deze cursus

In principe is yoga voor gezonde mensen. Dit wil niet perse zeggen ontspannen mensen, maar wel dat de doelgroep gezond functionerende mensen is, die zich bewust zijn dat hun te grote gespannenheid het functioneren en welzijn verstoort, en die hun spanning nog wel kunnen regelen. Ze willen in een yogales oefeningen aangereikt krijgen om te ontspannen en hun vaardigheid in ontspannen vergroten. In de praktijk valt dit nogal eens tegen.

Yoga is een vergaarbak geworden voor mensen met spanningsgebonden problematiek. Als de huisarts het ook niet meer weet, wordt vaak aangeraden om maar naar yoga te gaan. Het probleem is dat wij, als yogadocenten hiervoor niet zijn opgeleid. In een yogaopleiding is er weinig scholing in het omgaan met mensen, die zich niet kunnen ontspannen. Er wordt vanuit gegaan, dat iedereen zich kan ontspannen met de oefeningen, die we aanbieden; zonder dat geƫvalueerd wordt of het ook echt lukt om te ontspannen.

Maar wat als iemand het juist benauwd krijgt van het idee, dat hij naar zijn buik moet ademen? Of moeite heeft met de rust en stilte in een eindontspanning? Of de oefeningen met te veel spanning blijft uitvoeren, omdat hij niet goed meer kan voelen wat hij doet?

Dan kunnen uitgangspunten van de Methode Van Dixhoorn voor Adem- en Ontspanning handvatten bieden.

BIJSCHOLINGEN

VERDIEPING

Na het volgen van de specialisatiecursus bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan modules Skeletal Breathing Yoga.