Yvonne Esser, yoga en AOT Maarssen
Methode Van Dixhoorn voor Adem- en Ontspanningstherapie
Lid van de Vereniging voor Yogadocenten
Yvonne Esser
Zwanenkamp 913
3607 PX Maarssen
0346-561142
Als docent reik je verschillende oefeningen aan en je laat de leerling zelf ervaren wat voor hem een zinvolle verandering geeft. Het is namelijk de interne zelfregulatie van de persoon, die bepaalt wat er op een bepaald moment gebeurt. Dat kun je als docent niet van tevoren voorspellen. Zo lesgeven geeft geen druk op de leerling en op de docent als het niet meteen lukt om te ontspannen. Je hebt ‘meer pijlen op je boog’ gekregen. Het leert je tevens als yogadocent in te zien, dat niet iedereen thuis hoort in een yogales ("Yoga is geen therapie voor overspannen mensen") en dat het soms beter is om begeleiding op individuele basis aan te raden door iemand, die daar voor is opgeleid.

Het verweven van de instructies uit de methode Van Dixhoorn in mijn yogalessen, heeft mij meer handvatten gegeven om mensen met een hoge spanning iets aan te kunnen bieden. Ik ben door de theoretische achtergrondkennis beter gaan begrijpen wat ontspanning inhoudt en waar het allemaal mee samen hangt. Tevens blijken de instructies een goede ingang te bieden voor het ontspannen leren uitvoeren van de asana's. Het geeft een verdieping en verfijning in de yogabeoefening.

Mijn idee is dat de "know-how" van Van Dixhoorn thuishoort in de basisopleiding tot yogadocent, omdat we nu eenmaal veel mensen met spanningsgebonden problematiek op les krijgen. Inmiddels heb ik meer dan 15 bijscholingscursussen gegeven over Adem en Ontspanning. Uit evaluatie blijkt dat de cursisten deze cursus als een waardevolle aanvulling op hun opleiding beschouwen en dat ze er veel van gebruiken in hun lessen.

BIJSCHOLINGEN

VERDIEPING

Na het volgen van de specialisatiecursus bestaat de mogelijkheid deel te nemen aan modules Skeletal Breathing Yoga.

Het LESGEVEN op deze manier is een VERADEMING voor docent en leerling