Yvonne Esser, yoga en AOT Maarssen
RSS Nieuws
Methode Van Dixhoorn voor Adem- en Ontspanningstherapie
Lid van de Vereniging voor Yogadocenten
yoga oefeningen

Hoe ziet een yogales bij Yvonne eruit?

Het gaat in mijn yogalessen niet om prestatie maar om innerlijke beleving.
De eigen ervaring staat voorop; niet het kunnen uitvoeren van een oefening.

In de lessen komen losmaakoefeningen aanbod, die bestaan uit rek- en strekoefeningen. Zitten, staan en liggen wisselen elkaar af.
Er wordt tevens aandacht besteed aan concentratieoefeningen en meditatie.

Daarnaast worden er adem- en ontspanningsoefeningen aangeboden;
dit zijn rustige subtiele oefeningen, die door een ieder op zijn eigen manier kunnen worden uitgevoerd. Het leren voelen staat hierbij voorop.

Deze subtiele oefeningen vormen een uitstekende basis voor het ontspannen uitvoeren van de yogahoudingen (asana’s), die een ieder op zijn eigen wijze leert uitvoeren zonder overmatige spanning. Inspanning mag - mits het op een zo ontspannen mogelijke wijze wordt uitgevoerd.
Dus ... niet te veel je best doen, maar voelen wat je doet, terwijl je het doet.

Wat betreft de adem richt ik me veelal op het herstellen van de natuurlijke adembeweging en nauwelijks op het sturen van de adem. Als het ademen vrijer wordt, heeft dat een positieve doorwerking op vele terreinen.

Door het voortdurend aandachtig oefenen en observeren na een oefening van je lichaam, je emoties en je gedachten leer je naar jezelf te kijken zonder oordeel en zonder verwachtingen. Je leert waar te nemen wat er is en bent geheel aanwezig in het "NU". Deze neutrale aandacht is een weldaad voor je gehele wezen; het leidt tot innerlijke rust.

Bewust voelen stelt je in staat om spanningen te ontdekken op fysiek en mentaal vlak en ontspanning toe te laten waar mogelijk. Deze kennis kun je integreren in je dagelijkse leven.

Overbodige spanningen en onrust in lichaam en geest kunnen worden losgelaten.
Er komt rust en ruimte om te "zijn" wie je bent.

Klik hier om meer te lezen over redenen om aan yoga te beginnen.

Yvonne Esser
Zwanenkamp 913
3607 PX Maarssen
0346-561142